To blog αυτό δημιουργήθκε σε άσχετο χρόνο και συγκέντρωσε εμπειρίες του γράφοντος από διάφορα στάδια της εκπαιδευτικής και εργασιακής του σταδιοδρομίας. Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες ξενοδοχειακές, εστιατοριακές και ιντερνετικές πηγές και σκοπό έχουν να στείλουν μηνύματα, να προβληματίσουν ή να ενημερώνουν τους αναγνώστες.

Trivago: Διαφήμιση ενός ξενοδοχείου οnline: Εξέταση των CPM, CPC και CPA

CPM, CPC, CPA …Τι σημαίνουν ακριβώς; Ο καθένας στη βιομηχανία διαφήμισης ή σε έναν ρόλο μάρκετινγκ γνωρίζει πολύ καλά αυτούς τους όρους, οι οποίοι αποτελούν συντομογραφίες για διαφορετικά μοντέλα τιμολόγησης για online καμπάνιες μάρκετινγκ. Αλλά για τους ανεξάρτητους ξενοδόχους που είναι καινούριοι στο online τοπίο μάρκετινγκ αυτοί οι όροι μπορεί να τους είναι εντελώς νέοι, οπότε θα πρέπει να δώσουμε τον ορισμό τους.

Ας προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε αυτή την ορολογία λοιπόν.
Γιατί ξεκινούν όλες οι συντομογραφίες με «CP»;


«CP» σημαίνει «cost per» (κόστος ανά).

Καθένα από αυτά τα ακρώνυμα ξεκινάει με αυτά τα δύο γράμματα, διότι πληρώνετε ανάλογα («ανά») με το πόσες φορές ένας πιθανός πελάτης βλέπει τη διαφήμισή σας online (CPM), κάνει κλικ σε αυτή (CPC) ή ολοκληρώνει μια ενέργεια αφού ασχοληθεί με αυτή (CPA).

Στο μάρκετινγκ ξενοδοχείων αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι το πόσες φορές ένας ταξιδιώτης κάνει κλικ στην τιμή της ιστοσελίδας σας που προβάλλεται στην trivago (CPC) ή το πόσες φορές κλείνει το ξενοδοχείο σας μέσω μιας online ταξιδιωτικής εταιρείας αφού δει τη διαφήμισή της (CPA).
Τι ακριβώς σημαίνουν τα CPM, CPC και CPA;

Αυτά είναι τα τρία κύρια μοντέλα για την τιμολόγηση online διαφημίσεων:
CPM

Cost per mille (κόστος ανά χίλια) ή κόστος ανά 1.000 εμφανίσεις. Πληρώνετε κάθε φορά που μια διαφήμιση προβάλλεται σε έναν χρήστη. Αυτό είναι γνωστό ως μια εμφάνιση.
CPC

Cost per click (κόστος ανά κλικ). Πληρώνετε κάθε φορά που γίνεται κλικ πάνω σε έναν σύνδεσμο για την ιστοσελίδα σας. Αυτό είναι το μοντέλο που χρησιμοποιεί η trivago και για τους διαφημιστές στις online ταξιδιωτικές εταιρείες και για τους ξενοδόχους που προωθούν τις τιμές των ιστοσελίδων τους στα προφίλ ξενοδοχείων τους.
CPA (Κόστος Ανά Απόκτηση Πελάτη)

Cost per acquisition (κόστος ανά απόκτηση) ή cost per action (κόστος ανά ενέργεια). Πληρώνετε κάθε φορά που ένας ταξιδιώτης ολοκληρώνει μια συγκεκριμένη ενέργεια, για παράδειγμα, κάθε φορά που ένας ταξιδιώτης ολοκληρώνει μια κράτηση.
Μια πιο προσεκτική ματιά στα CPM, CPC και CPA
CPM

Όταν εσείς, ο διαφημιστής του ξενοδοχείου, αγοράζετε διαφημίσεις με βάση το CPM, διασφαλίζετε ότι η διαφήμισή σας θα προβάλλεται έως ότου την έχουν δει 1.000 φορές.

Το CPM είναι ένας από τους παλιότερους τρόπους για την αγορά και πώληση ψηφιακών διαφημίσεων και συνεχίζει να αποτελεί μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Πολύ συχνά εφαρμόζεται σε άμεσες πωλήσεις διαφημίσεων ή σε καμπάνιες εμπορικών επωνυμιών (branding campaigns), στις οποίες ο κύριος στόχος είναι να γίνει γνωστή μια εταιρεία, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.

Με αυτή τη μέθοδο τιμολόγησης διαφημίσεων συμφωνείτε να πληρώνετε στο κανάλι μάρκετινγκ ένα προκαθορισμένη ποσό για κάθε 1.000 εμφανίσεις που γίνονται (της διαφήμισής σας). Έτσι, αν ένα κανάλι σάς πουλάει μια διαφήμιση για 200 δολάρια CPM, θα σας κοστίσει 0,20 δολάρια ανά εμφάνιση (κάθε φορά που μια διαφήμιση φορτώνεται σε μια ιστοσελίδα, αυτό μετράει ως μία εμφάνιση ή προβολή).

Έχετε υπόψη ότι οι τιμές CPM μπορούν να ποικίλλουν σημαντικά. Το εύρος είναι τόσο μεγάλο (από σεντ έως δολάρια), διότι κάθε ιστοσελίδα διαθέτει ένα τελείως διαφορετικό κοινό. Οι ιστοσελίδες που στοχεύουν σε πολύτιμη κυκλοφορία web συνήθως τιμολογούνται με ένα πιο υψηλό CPM, ενώ αυτές που στοχεύουν σε όχι και τόσο σχετικά κοινά θα έχουν ένα χαμηλότερο CPM.
CPC

Και αν επιθυμείτε να πληρώνετε για τα κλικ και όχι για τις προβολές;

Το CPC είναι η στάνταρ πρακτική στις διαφημιστικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, το Facebook και το Google AdWords χρησιμοποιούν αυτή τη δομή τιμολόγησης. Αν γνωρίζετε μία και μόνο πρακτική αγοράς διαφημίσεων, τότε το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει για την εν λόγω πρακτική. Μπορεί να την ξέρετε ως «PPC marketing» που σημαίνει «pay-per-click» (πληρωμή ανά κλικ).

Με το CPC εσείς ως διαφημιζόμενος συμφωνείτε να πληρώνετε στο κανάλι μάρκετινγκ για τα κλικ που λαμβάνει η διαφήμισή σας, άσχετα με τον αριθμό των εμφανίσεων. Με άλλα λόγια, πληρώνετε για τους πιθανούς πελάτες που προωθούνται από το κανάλι στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας. Πληρώνετε μόνο για τις ενέργειες που λαμβάνονται. Έτσι, αν αγοράσετε διαφημίσεις με τιμή 0,20 δολάρια CPC, με έναν προϋπολογισμό 100 δολαρίων, τότε θα περιμένετε να λάβετε 500 κλικ κατά τη διάρκεια της διαφημιστικής καμπάνιας σας. Μπορεί να έχετε 1.000 προβολές για τη διαφήμιση, αλλά μόνο τα κλικ που πραγματοποιούνται χρεώνονται στον προϋπολογισμό της καμπάνιας.

Οι τιμές CPC συχνά ορίζονται μέσω της πλειοδοσίας. Έτσι, αν κάνετε μια μεγάλη προσφορά, η διαφήμισή σας θα εμφανιστεί σε μια υψηλότερη θέση: Μια υψηλότερη κατάταξη συνήθως μεταφράζεται σε περισσότερα κλικ. Ωστόσο, αν γίνει αυτό, θα αυξηθεί και το CPC. Έτσι, αν η προσφορά σας είναι υπερβολικά χαμηλή, η διαφήμισή σας δεν θα έχει αρκετά υψηλή κατάταξη, ώστε να λάβει έναν ικανοποιητικό αριθμό κλικ. Αν η προσφορά σας είναι υπερβολικά υψηλή, πιθανόν να καταλήξετε να πληρώσετε περισσότερα στο κανάλι μάρκετινγκ σε σχέση με τα κέρδη που θα προσκομίσετε από τις πωλήσεις σας.
CPA

Τι γίνεται αν θέλετε να πληρώσετε, ώστε οι πιθανοί πελάτες σας να πραγματοποιήσουν κράτηση ή να κάνουν κάτι άλλο, αφού έχουν δει και έχουν κάνει κλικ στη διαφήμισή σας;

Οι διαφημίσεις με CPA παρακολουθούν τους χρήστες που κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση και καθορίζουν αν οι εν λόγω χρήστες πραγματοποιούν επίσης μια επιθυμητή συναλλαγή στην ιστοσελίδα προορισμού. Συνεπώς, σε μια συμφωνία CPA εσείς πληρώνετε για κάθε φορά που ένας χρήστης πραγματοποιεί μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως εγγραφή σε ένα newsletter ή κράτηση.

Αυτή η μέθοδος τιμολόγησης διαφημίσεων είναι αυτή που προτιμούν οι περισσότερες online ταξιδιωτικές εταιρείες και είναι επίσης γνωστή ως το κόστος προμήθειας. Ενώ το ρίσκο μιας καμπάνιας με CPA είναι χαμηλό για εσάς ως ο διαφημιζόμενος, καθώς πληρώνετε μόνο για τις κρατήσεις που λαμβάνετε, δεν είναι σύνηθες να βρείτε αυτό το μοντέλο τιμολόγησης για μια καμπάνια απευθείας κρατήσεων.

Στη διαφήμιση ενός ξενοδοχείου online είναι σημαντικό να προσδιορίζετε ξεκάθαρα τον στόχο οποιασδήποτε δραστηριότητας μάρκετινγκ, καθώς αυτό θα καθορίσει σε ποια κανάλια μάρκετινγκ να επενδύσετε και πώς θα χρεωθείτε για αυτές τις δραστηριότητες. Και, είτε έχετε στόχο να προωθήσετε την επωνυμία της εταιρείας σας, είτε να αυξήσετε τις απευθείας κρατήσεις είτε να βελτιώσετε την πληρότητα των δωματίων σας μέσω των συνεργατών online ταξιδιωτικών εταιρειών, να είστε σίγουροι ότι θα πληρώνετε για τα αποτελέσματα με βάση ένα από τα ακόλουθα τρία μοντέλα τιμολόγησης: CPM, CPA, CPC. Οπότε, όσα περισσότερα γνωρίζετε για αυτά, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι θα είστε, ώστε να δημιουργείτε αποτελεσματικές online καμπάνιες μάρκετινγκ με υψηλή ROI (επιστροφή επί της επένδυσης) για την ξενοδοχειακή σας επιχείρηση.


1 σχόλιο: